Spara tid med en slow cooker – perfekt tillagad mat varje gång

Tänk dig att komma hem från jobbet och istället för att ställa dig och laga mat så har du ett köksredskap som sparar dig massor med tid.

Vi vet hur det känns att inte ha motivation att förbereda en middag, eller energi eller tid att tillaga den. Ibland kanske du vill hinna med annat istället för att lägga din tid i köket och det är en av anledningarna till att slow cookers har blivit ett populärt tillägg hemma hos många de senaste åren.

Med en slow cooker så kan du hinna med annat viktigt medan din mat tillagas och maten är i princip färdig att ätas när du väl kommer hem.

I Sverige även kallas en slow cooker även långsamkokare eller slökokare ibland och i den här artikeln går vi igenom vad den kan hjälpa dig med i köket. Vi svarar också på alla frågor som du kan tänkas ha inför ditt köp!

Vad är en slow cooker?

En slow cooker är en maskin som helt enkelt gör långkok, men istället för de stora grytor som oftast användes förr så har det istället utvecklats köksredskap som är specialiserade på just detta. Maten tillagas och din slow cooker avgör när den är färdiglagad. Sedan håller den maten värmd tills du är redo att äta den – du behöver alltså inte passa den!

Fördelar med en slow cooker
Med en slow cooker kan du välja vilken typ av mat du vill äta till middag och du kan redan på morgonen förbereda de ingredienser som din maträtt ska innehålla. När du kommer hem från jobbet så är maten färdig att serveras. Och du behöver inte oroa dig! Slow cookers är energisnåla så du får inte någon dyr elräkning på köpet fast den står på under dagen.

Förutom den tid du sparar när du använder dig av en slow cooker så menar många matentusiaster att långsamt tillagad mat tar fram smaker som du inte kan få till på något annat sätt. Köttet blir perfekt mört och grönsakerna behåller mer av sina vitaminer och näringsämnen – en win-win helt enkelt!

Tips!

När du väl förbereder din mat så passa på att tillaga lite extra som du kan frysa in. Perfekt till lunchlåda eller till andra tillfällen när tiden inte finns för att planera middag.

4 tips för användning av din slow cooker

Nu när du har din slow cooker hemma i köket så är det bara att komma igång med matlagningen. Här kommer några tips som du kan ta med dig för att få ut så mycket som möjlitg av din slow cooker.

1.      Använd mindre vätska än vanligt

En slow cooker har ett tätt förslutet lock vilket betyder att vätskan inte ångar ut som det normalt gör när du använder dig av till exempel en kastrull.

Tänk dig att du ska använda runt en tredjedel mindre vätska än vad som står receptet (om inte receptet är utformat för att tillagas i en slow cooker).

2.      Lyft inte på locket

Vi vet att det kan vara svårt att lita fullt ut på din slow cooker i början, men att titta till maten genom att lyfta på locket förlänger tillagningstiden då det varje gång släpper ut ångan som den jobbar med.

Låt den göra det jobb den är designad för!

3.      Förbered ingredienserna innan

Om du inte är en morgonperson så kan du förbereda alla de ingredienser som behövs för din mat kvällen innan. På morgonen behöver du bara in princip fylla din slow cooker med de färdighackade grönsakerna och köttet innan du går till jobbet. Tidseffektivt!

  • Tina ingredienserna innan

Lägg inte i frysta ingredienser utan låt de tina först, annars tar det längre tid för din slow cooker att värma upp maten. Det kan bland annat leda till oönskade bakterier.

Ta hand om din slow cooker

Det är självklart viktigt att ta bra hand om din slow cooker så att den behåller sin långa livslängd. Så här kommer tre tips som är bra att tänka så att du kan njuta av din slow cooker utan att den förstörs eller går sönder.

Använd trä- eller plastslev

När du rör runt i din slow cooker så använd dig av en trä- eller plastslev så att du inte skadar insidan. Använder du dig av redskap som är av metall eller ett hårdare och vassare material så kan insidan lätt skadas.

Tänk på temperaturen

Var försiktig med att ändra temperaturen i din slow cooker för snabbt genom att till exempel ställa in den i kylen när den fortfarande är varm eller genom att fylla upp den med kallt vatten direkt efter tillagning. Hastiga temperaturförändringar kan göra så att insidan spricker.

Blötlägg innan diskning

När du väl ätit klart din mat så kan det vara smart att lägga i resterna i matlådor för att sen fylla upp din slow cooker med varmvatten och lite diskmedel. När du sedan ska diska så är det mycket lättare att få bort matresterna.

En slow cooker är en fantastisk investering för att spara tid och energi som du istället kan lägga på sådant du hellre vill spendera den på. Förutom att den spar dig tid så är den även energisnål och tillagar din mat perfekt varje gång.

Vi hoppas att vi har hjälpt dig reda ut de frågetecken du hade inför ditt köp av din första slow cooker!