Måla med falurött och andra slamfärger – Allt du behöver veta


Har du ett nytt hus som ska målas om eller är det dags att förbättra färgen på din fasad?

Ordet slamfärg har med stor sannolikhet dykt upp medan du har sökt runt efter information inför målandet, men kanske vet du inte riktigt vet vad det betyder eller vad fördelarna är med just slamfärg. Det är precis det vi kommer att gå igenom nu!

Efter den här läsningen hoppas vi att du känner att du har all information du behöver för att få ditt hus fint och nymålat till sommaren!

Vad är slamfärg?

Slamfärg är en typ av färg du kan använda när du målar träytor. Färgens pigment är uppslammat i klister eller lim, vilket gör att den tekniskt sätt kan klassas som limfärg.

Slamfärgens egenskaper är anledningen till att den använts i Sverige sedan en lång tid tillbaka, och den används fortfarande i en stor utsträckning. Den absolut mest använda och kända färgen är falurött.

Slamfärgens historia

I Sverige kan man spåra användningen av slamfärg så långt tillbaka som 1500-talet. Till en början så var det endast finare byggnader såsom kyrkor och högreståndshus som var klädda i den röda färgen.

Runt 1800-talet så blev det istället den svenska landsbygdens husfärg tack vare att man började tillsätta restprodukter från Falu Koppargruva i färgen. Falu Rödfärg skapades och blev tillgänglig för de allra flesta då den med sina slaggprodukter fick mycket lägre i pris än tidigare.

Och här är vi idag: Ett Sverige med de kända röda husen med sina vita knutar.

Slamfärgens egenskaper


Slamfärg ger en matt och täckande yta, och tack vare dess öppna struktur så ger den också ett bra träskydd. Förutom det så är färgen inte speciellt benägen att röra på sig eftersom det nästan uteslutande är tillsatt med linolja. Det betyder att den helt enkelt sitter kvar och inte lämnar partiklar efter sig som många andra färger gör.

Slamfärg fäster bäst på grova ytor, därför rekommenderas färgen framförallt till ohyvlat virke.

Måla med slamfärg

Nu när du vet vad slamfärg står för och varför det är en rekommenderad metod att måla din träfasad med så har det blivit dags att ta fram din Falu Rödfärg eller den slamfärg då valt och sätta igång med själva målandet!

Beroende på om du ska nymåla ditt virke eller om du ska bättringsmåla den så skiljer sig stegen du ska följa lite grann. Se till att du följer de steg som passar din situation.

Nymåla med slamfärg

För absolut bäst förutsättningar så bör det trä du ska måla ha stått omålat i ett år. då blöder inte kvistarna längre och kådan har torkat ordentligt. Passa också på att borsta av allt damm och smuts med en borste innan du påbörjar målningen och se till att virket är helt torrt innan du sätter igång.

Tips! Täck över ytor som du inte vill råka få färg på som exempelvis dina stuprör, husgrunden eller fönsterkarmar.

Ditt första lager av färg ska vara tunt då du inte vill att den ska flagna i framtiden. För att färgen inte ska bli för tjock så blandar du ut den med cirka 15–20 % vatten.

Låt det första lagret torka i minst ett dygn innan du fortsätter med nästa lager. Måla på det andra lagret, och denna gång behöver du inte späda ut färgen. Fortsätt att måla i tunna lager så att färgen arbetas in i fasaden.

Bättringsmåla med slamfärg

Ska du bättra på redan befintlig färg så är det viktigt att du först försiktigt skrubbar bort eventuell lös färg med en stålborste. Om ditt trä har fått mögel så är det också viktigt att få bort det innan du målar – använd dig av mögeltvätt och en borste. När möglet är borta så sköljer du fasaden noga.

Sedan är det dags att täcka över ytor som du inte vill få färg på, som dina stuprör, husgrunden eller fönsterkarmar. Det första lagret med färg ska vara utspätt med 15–20 % vatten så att första lagret blir fint och tunt.

Låt det första lagret färg torka i minst ett dygn. Sedan kan du måla på det andra lagret. Den här gången behöver färgen inte vara utblandad, men fortsätt att måla tunna lager så att färgen arbetas in jämnt i fasaden.

7 Tips när det är dags att måla husfasaden!

Sist men inte minst, här kommer sju tips som kan vara bra att ha i åtanke innan du sätter igång med att måla husfasaden!

1.      Måla din fasad under vår eller försommar

Att måla när det är för varmt eller då träfasaden står i direkt solljus innebär att färgen att torka för snabbt och det kan då lätt bli flammigt. Samtidigt är det också viktigt att nattemperaturen inte går under +4°C.

2.      Använd pensel och inte roller

När du använder dig av en roller så kan du lätt missa små partier där den helt enkelt inte kommer åt. När du sedan försöker täcka över det i efterhand kan fasaden upplevas som prickig.

3.      Använd munskydd och skyddsglasögon

Se till att du använder dig av munskydd och någon typ av skyddsglasögon när du tvättar rent, dammar och borstar din fasad inför målningen så att du inte andas in allt smuts.

4.      Använd rena verktyg

Använd endast rena penslar och andra verktyg när du ska måla för att undvika bakterier eller annat som du inte vill ha i din färg och på din fasad.

5.      Blanda färgen

Rör om färgen ordentligt så att färgen blandas om eftersom den med största sannolikhet annars är skuren med färgen i botten.

6. Torka spilld färg på en gång

Även fast du täcker över de ställen på ditt hus som du inte vill få färgstänk på så är det lätt hänt att det sker ändå. Om olyckan är framme så rekommenderar vi att du torkar bort färgen med en blöt trasa och lite diskmedel innan färgen har hunnit torka.

6.      Måla uppifrån och ner

Måla uppifrån och ner och ta några brädor i taget så att din fasad slipper se flammig ut men också för att undvika överlappningspartier där det blivit tjockare färg.

Med all ovanstående information så har vi förhoppningsvis rett ut alla de frågetecken du haft inför din fasadmålning. Kom igång med din slamfärg tryggt och säkert inför sommaren!