Allt du behöver veta för att brygga din egen öl!

Är du sugen på att börja med en ny och rolig hobby som också kommer att spara dig pengar? 
Att brygga din egen öl skulle betyda att du under sommarens altanfest kan servera dina gäster din egen hembryggda öl direkt ur tappkranen!

Steget från att tänka tanken att brygga din egen öl till att faktiskt göra det kan kanske kännas stort, men det behöver inte vara det!

Vi går igenom allt du behöver ha hemma innan, grunderna och annat du kan tänkas behöva veta för att komma igång med din första bryggning.

Köp ett ölbryggarkit

Du behöver lite material för att starta ölbryggningen och här finns olika alternativ. Du kan välja att köpa allt separat och eftersom ölbryggning är en riktig materialsport så finns det mycket roligt du kan välja att investera i, såsom bryggverk, jäskärl och tappmaskiner.

Tips!

Om det är första gången du ska testa på att brygga öl så kan du också välja att köpa ett färdigt kit för att komma igång snabbare. Köksbryggeriet har till exempel ett komplett ölbryggarkit som får igång dig på nolltid.

Lär dig grunderna för ölbryggning

Alla recept är unika, och det är viktigt att du följer de steg för det recept du valt att brygga efter. Man kan säga att grunderna i ölbryggning är:

  • Mäskning
  • Lakning
  • Kokning
  • Kylning
  • Jäsning
  • Flaska

Mäskning och lagning
När jäst äter upp sockret ur vört så bildas det alkohol och det är här grunden ligger för din öl. Vörten görs genom att du blötlägger mältat och krossat korn i 66-gradigt vatten i en timme. Under den här timmen så kommer enzymerna att omvandla malten till socker som jästen i sin tur omvandlar till alkohol.

Lakningen görs för att få ut det mesta av mäskningen och det betyder att du separerar vätskan genom en sil. Sedan häller du på nytt vatten över mäsken. När du gör det så löses det upp ytterligare socker ur malten.

Kokning och kylning
När all vätska är samlad från mäskningen och lakningen så är det dags för kokningen. Detta görs av flera anledningar, men de två främsta är för att få bort oönskade ämnen och för att koka i humle. Humle är nämligen den avgörande ingrediensen för ölets smak, beska och doft.

Koket tar ungefär 60–90 minuter och den humle du vill ska bidra till beska lägger du i när det är runt en timme kvar på koktiden. Den humle som ska ge smak och doft lägger du I när det är runt 15 minuter kvar.

När koket sedan är klart så är det dags för kylningen. Du kyler ner vätskan till 21 grader för att det är viktigt att det inte är för varmt för jästen. Genom att göra nedkylningen så snabbt som möjligt så förhindrar du att det tillkommer bakterier eller liknande som förstör ölen. När nerkylningen är gjord så tillsätter du syre genom att skaka eller vispa vätskan.

Jäsning och flaska

Jäsningen tar mellan två och fyra veckor och ska ske någonstans där det är mörkt och rumstemperatur. Det är under dessa veckor som jästen äter sockret och istället ger ifrån sig alkohol.

När jäsningen är klar så är det sista steget att tappa upp din hemmabryggda öl på flaska! Ölen är nu avslagen, så därför vill du tillsätta lite socker så att jästen kan bilda kolsyra när kapsylen väl är på.

Tips inför din första bryggning!

När du har gjort din första ölbryggning så kan det vara bra att ha lite av dessa saker i bakhuvet under tiden din öl jäser och efter att du har tappat upp den på flaska.

1. Var tålmodig med jäsningen
Jäsningen ska vara mellan två till fyra veckor och något som är bra att veta är att även om väntan kan kännas lång så är det bättre att vänta lite längre än lite för lite.

2. För lite kolsyra eller grumlig öl? 

Det är inget att oroa dig över! När ölen står för kallt kan kolsyran försvinna, du löser det genom att ställa vätskan i ett varmare rum under en veckas tid. Skulle kolsyran fortfarande inte vara tillbaka så har du med största sannolikhet använt för lite socker.

Testa då att ha i lite mer socker under din nästa bryggning. När det kommer till grumligheten så är det en naturlig del i processen efter att du har använt dig av socker och jäst – detta kallas fällning.

3. Hur länge håller hemmabryggd öl?

Öl blir inte dåligt, men den är som bäst ett par veckor efter att du tappat upp den på flaska. Det är helt enkelt godare att dricka den efter fyra veckor än att vänta ett år.

4. Vill du testa andra ölbryggarmetoder?


När du väl testat på att brygga din egen öl, till exempel med ett startkit och du känner att det är något du vill fortsätta med så kan du se om det finns några andra bryggningsmetoder som du är intresserad av.

En populär metod är brew-in-a-bag som ses som förhållandevis enkel och billig bryggningsmetod och därför något som kan vara ett naturligt nästa steg på din väg till att bli en erfaren ölbryggare!

Jag hoppas att du känner att du är redo att ta steget från att köpa de vanliga ölsorterna på Systembolaget till att hitta din egenbryggda favoritöl som du både stolt kan dricka men också bjuda dina nära och kära på!

Som du kanske lärt dig nu så är ölbryggning en hobby som du alltid kan utveckla, den blir aldrig tråkig. Du kan alltid lära dig nya metoder, nya smaker och nya färdigheter. Testa dig fram och njut!