Snyggare hus med 7 enkla medel

Har du stora drömmar och planer för ditt boende? Ett få ett snyggare eller mer hemtrevligt hus behöver inte vara ett enormt projekt som kostar en förmögenhet. Genom att göra några mindre investeringar kan du förändra rummen i hemmet, skapa ett helt nytt helhetsintryck och även göra hushållet mer intressant.

Med 7 enkla medel kan du ge ditt hem en helt ny karaktär – Dessutom kan det mesta köpas second hand, det är både bra för plånboken och miljön!

1.     Det är lättare än du tror att måla om

Att måla om ett rum, eller en del av ett rum är ett enkelt sätt att förnya och snygga till ditt hem på. Fräscha och nymålade väggar kan göra en stor skillnad. Det mesta kan du göra på egen hand då det krävs minimalt med måleritillbehör och erfarenhet.

Att ha en fondvägg i hemmet som du kan anpassa beroende på inredningstrender är också perfekt för dig som är mer trendmedveten. Det kan du skapa utan att du behöver spendera massor på ett rum. Det krävs även väldigt lite tid att endast måla en fondvägg som sedan kan kombineras med passande inredningsdetaljer och tillbehör.

Trots att det är väldigt enkelt att måla väggarna så är det många som drar sig för att göra det. Det känns helt enkelt som ett större projekt än det behöver vara.

Att göra jobbet själv, istället för att anlita en målare sparar dig också ganska mycket pengar. Har du en större budget och inte litar på att du har en stadig hand, så kan du även begära en offert från ett måleri i området och kan då få ditt hem professionellt målat!

2.     Handla snygga dekorationsprylar på second hand

Är du sugen på att byta stil i hushållet eller vill du helt enkelt ha en liten förändring? Att köpa nya möbler eller inredningsprylar kan bli ganska kostsamt. Men bara om det är viktigt att köpa allt nytt.

Istället kan du kika på vad olika loppisar och second hand butiker i området har att erbjuda. Det finns riktiga kap som väntar på dig för en billig peng. Dina nära och kära har säkert saker i gömmor som de vill bli av med. En så kallad bytesdag mellan vänner och familj kan ge nytt liv i ditt hem.

Du kan också handla begagnat online på hemsidor som Tradera eller Ebay. Gör en lista på saker som du vill köpa och sedan är det bara att börja leta efter fynd.

3.     Smålampor och mysbelysning

Det är de små detaljerna i hemmet som verkligen kan ge dig en förändring. Dessutom har lamporna och belysningen du väljer en stor påverkan på hur ett rum upplevs. Du kan enkelt få rummet att se större ut genom att göra smarta val av lampor och färger. Det kan också få rummet att kännas mer inbjudande och ljusare.

Så vad ska du tänka på vid val av belysning? Det är viktigt att du planerar vilken typ av belysning som behövs i rummet. Hur stort är rummet och vad används det till?

Valet av lampor och hur många lumen som de avger är särskilt viktigt att tänka på. För medelstora rum räcker det att välja en lampa med ett ljusflöde på mellan 430–800 lumen. Det kan du sedan kombinera med mindre mysbelysning för punktbelysning istället för planbelysning som fyller hela rummet.

4.     Investera i textiler hemma

Textilkonst är idag väldigt populärt. Förutom att det ger en bättre ljudisolering i rummet så är det också en mjukare konstform som många uppskattar. Särskilt vanligt är det att hänga upp vackra mattor eller vävkonst.

Andra textilformer som skapar ett mer levande och ombonat hem är även gardiner, mattor på golven och mysiga filtar i vardagsrummet. Det kan ge ett rum ett helt nytt intryck där valet av färg enkelt kan göras beroende på säsong.

5.     Häng upp konst på väggarna

När många tänker på inredning så kanske den första tanken inte dras till tavlor och canvastryck. Men den konst som du pryder väggarna med påverkar helhetsintrycket som ett rum ger men också din personlighet och ditt humör.

Så för att snygga till ditt hem och även göra det mer personligt kanske det är dags att byta ut tavlorna och fotokonsten på väggarna? Även konst är något som du kan hitta väldigt billigt i second hand butiker och har du en högre budget kan du besöka närmaste konstgalleri.

Letar du efter ett mer personligt tillägg så finns det även flera hemsidor som erbjuder tjänster där du kan trycka upp dina egna bilder – bland annat till tavlor, fotoalbum eller mindre bilder som du kan rama in.

6.     Köp nya växter

Växter skapar ett lugn i hemmet samtidigt som det hjälper till att hålla luften ren och fräsch. Plastblommor i all ära, men att ha lite levande växter inomhus bör också det prioriteras och hjälper att snygga till ditt hem.

Här kan du välja mellan större golvblommor som fyller upp mer av rummet eller dekorerande mindre blommor att ha på dina bord eller hyllor. Eller varför inte en liten fönsterträdgård?

7.     Glöm inte bort trädgården eller balkongen

Många lägger mycket tid och pengar på inredning men glömmer bort trädgården eller balkongen. För många fungerar trädgården som en förlängning av vardagsrummet, där man kan umgås när vädret tillåter. Så varför inte också lägga ner lite hjärta på att få trädgården eller balkongen snygg och hemtrevlig?

Ett par trevliga blommor, fina utomhusmöbler och mysig utomhusbelysning gör stor skillnad. Du kan välja inredning och växter som gör att du inte behöver lägga ner massor av tid på att hålla trädgården städad.

Fokusera istället på att välja buskar och träd som kräver minimalt med skötsel och trädgårdsmöbler som inte behöver bäras in och ut för att hålla. Om du gör trädgården eller balkongen till ett trevligt inslag i dit hem så kommer du garanterat att använda utrymmet mer. Bjud in dina vänner till en härlig grillfest och visa dem sedan runt i hemmet!

Det finns ännu fler saker som du kan göra för att förvandla ditt hem utan att spendera en förmögenhet. Mycket kan köpas begagnat och har du inget emot lite hemmafix så har du ännu fler möjligheter att göra om hemma för en billig peng!

Leave a Comment