Trädfällning – Komplett guide till att fälla träd själv

Att fälla träden på gården kan kännas som en överväldigande uppgift och det är helt förståeligt. Det finns många frågor och funderingar att ha i åtanke: När ska man fälla träd? Hur håller man koll på säkerheten? Går det faktiskt att göra själv?

Frågorna kan vara många och det är precis därför vi kommer att gå igenom dem idag. Vi ger dig svaren som lugnar dig inför årets trädfällning!

Fälla träd själv eller anlita en firma?

Den första frågan som behöver besvaras är om du ens bör fälla träden själv. Det finns ett par anledningar till att anlita en firma för att göra trädfällningen åt dig. Det kan till exempel handla om att du bor i en större stad och har närliggande byggnader. En annan faktor är om det finns elledningar i närheten som kan riskeras att skadas om ett träd fälls fel.

Om du bor i en tätort behöver du ta till en mycket större försiktighet än om du bor mer enskilt. Bor du mer enskilt gör det troligtvis inte någon större skillnad eller skada om trädet hamnar några grader fel.

Innan du fäller träd själv

Om det ovanstående inte stämmer in på dig och du känner att fälla träd själv är något du vill ta dig an, så är det snart dags att gå igenom hur det kan gå till steg för steg.

Innan du sätter igång så finns det dock en del saker som du behöver veta och införskaffa. Då kan du vara säker på att fällningen blir så smidig och säker som möjligt!

Först och främst så är det bra att veta att trädfällning allra oftast rekommenderas att göras på senvintern eller i början av våren. Det är under den här tiden som saven i träden står lågt. Det betyder att trädet torkar snabbare, och efterjobbet blir lättare.

Nu vet du när du ska fälla träd, men vad behöver du införskaffa innan du börjar?

Utrustning

Först och främst behöver du naturligtvis rätt utrustning för att fälla träd.  Här nedan nämner vi de tre viktigaste sakerna du behöver.

  1. Motorsåg för att fälla trädet
  2. Kil för att se till att motorsågen inte kläms fast i trädet
  3. Yxa för att slå in kilen

Att se till att du har en bra motorsåg när du ska utföra arbetet är a och o. Vad som räknas som en bra motorsåg beror lite på hur stort trädet eller träden du ska fälla är, så vi rekommenderar att du gör research innan du köper första bästa motorsåg för projektet.

Säkerhetsutrustning

Minst lika viktig som utrustningen för att fälla trädet är säkerhetsutrustningen. Här nedan får du läsa om det du behöver för att skydda dig själv under fällningen.

  1. Hjälm
  2. Skyddsglasögon
  3. Blåställ

Att du behöver ha hjälm på dig är något som ska ses som en självklarhet för att skydda ditt huvud mot fallande grenar eller liknande. Skyddsglasögon är också en oumbärlig del av din utrustning, och är där för att skydda dina ögon mot mindre partiklar såsom gnistor. Blåställ eller överdragskläder som det också kan kallas, är något som du ska ha på för att skydda din kropp mot felhanteringar av till exempel motorsågen.

Trädfällning: steg för steg

Nu när du har allt du behöver kan du lära dig steg för steg hur trädfällning borde gå till. Följ de här stegen för att se till att allt blir rätt från början!

  1. Bestäm trädets fallriktning

När du bestämmer trädets fallriktning så är det viktigt att du räknar med utomstående faktorer som kan påverka riktningen. Detta kan till exempel vara vindstyrka, riktningen på vinden, samt trädets och markens lutning.

  • Förbered trädets fallzon och reträttväg

När det är gjort så behöver du också förbereda fallzonen som trädet behöver. Tänk på att träd nästan alltid är längre än vad du först tror, så se till att ha extra plats!

När du röjer upp fallzonen på grenar och liknande så förbereder du även samtidigt en reträttväg. Reträttvägen ska vara cirka 45 grader bakom trädet eftersom det är där det är minst troligt att trädet kommer att falla.

  • , fallskäret och “säkra hörnet”

När det är dags att börja såga i trädet så finns det tre viktiga steg att följa och de behöver alla göras noggrant. Det första är att göra riktskäret, vilket bestämmer i vilken riktning trädet kommer att falla. När du har gjort detta så är det dags för att göra fallskäret – det som fäller trädet.

Här är det bra att veta att beroende på storleken på trädet du ska fälla så kan det behövas en metod som kallas “säkra hörnet”. Metoden gör att trädet inte faller förrän du själv vill det. Med mindre träd är det inte alltid möjligt, men med större träd så är det en metod som du bör kolla upp.

  • Ta hand om veden

Efter att trädet är fällt så är det dags för efterarbetet, vilket betyder att ta hand om veden! Du kan antingen välja den traditionella men lite långsammare metoden med yxa eller så kan du använda dig av en vedklyv som är betydligt snabbare.

Oavsett vilken av metoderna du väljer så är det bra att klyva veden kort efter kapningen då det är lättare när veden är rå.

Tips!
Att torka veden ordentligt innan du eldar med den är både smart för plånboken och bättre för miljön eftersom fuktigt trä ger ifrån sig mindre värme och sämre rök. Så se till att torka veden i minst en säsong! 

Viktigt att tänka på

När du väljer att fälla träd själv så är det viktigt att alltid vara noggrann med säkerheten och dina förberedelser. På så sätt minimerar du skadorna som krafterna av ett fallande träd kan åstadkomma, både för dig och andra i närheten men också på materiella ting som finns runtomkring.

Var därför noga med dina beräkningar, speciellt med riktskäret och fallskäret. Det är såklart alltid bra att dubbelkolla att allt gjorts rätt innan det sista steget så att trädet ska falla rätt.

Så med detta sagt så hoppas vi att det känns bra och att du känner dig säker inför din första trädfällning. Vi önskar dig lycka till!