Funderar du på att skaffa höns? Allt du behöver veta som ny hönsägare

Hur härligt vore det inte att kunna gå ut och plocka sina egna ägg i trädgården? Mer närproducerat och färskt kan det knappast bli. Att ha egna höns är dessutom en väldigt rolig syssla och perfekt för dig med barn.

Om du älskar att äta ägg, men har svårt att hitta ett mer miljövänligt och lokalt alternativ, så är detta nästa steg att ta.

Sverige har också ganska stränga regler när det kommer till att skaffa höns, vilket är viktigt att ha i åtanke. Reglerna kan också se lite olika ut beroende på var i landet du bor. Vi går igenom allt du behöver veta innan du skaffar höns!

1.     Kolla vilka regler som gäller i din kommun

Reglerna för huruvida det är tillåtet för privatpersoner att ha höns hemma eller inte skiljer sig mellan olika kommuner. Därför är det viktigt att du kollar upp vad som gäller i just din kommun.

De flesta kommuner har information om restriktioner, vad som krävs för att ha höns hemma enligt lag och hur din boendesituation påverkar valet av höns på sin hemsida.

Det är viktigt att du även läser på vad som gäller enligt EU om hantering och ägande av höns. För att skapa en bättre välfärd har EU kommissionen satt tydliga riktlinjer för hur mycket yta hönsen måste ha, hur de ska förvaras och vad de måste ha tillgång till.

Även om din kommun godkänner möjligheten för dig att ha höns så är det ändå upp till dig att säkerställa att du inte bryter mot några regler. Om du inte följer kommunens och EUs regler kan det nämligen leda till böter eller andra former av straff.

Hur går du till väga?

Första steget är att kontakta kommunen för att få ett godkännande. När de har fattat sitt beslut är nästa steg att anmäla ditt innehav av fjäderfän till Jordbruksverket.

För en mindre anläggning krävs det endast att det görs en anmälan, men om du planerar att ha en större anläggning måste du även betala en anmälningsavgift.

2.     Bygg ett hönshus snabbt och billigt av en begagnad lekstuga

När du väl har fått klartecken att ha höns på tomten, så är nästa steg att fundera på var hönsen ska vara på tomten. Många väljer då att bygga ett hönshus med reden och ett tillräckligt stort ytmått så att dina hönor också kan sträcka på benen.

Enligt lag måste höns ha tillgång till både inom- och utomhusyta när du har dem hemma. Så det är viktigt att du har detta i åtanke när du väljer var hönsen ska bo.

Ett alternativ är också att göra om den gamla lekstugan på tomten som ändå kanske bara står och dammar. Den kan nu istället få ett nytt liv och ger dig en bra grund att addera alla tillägg som behövs på.

3.     Skydda hönsen med en inhägnad

Enligt lag måste höns ha en inhägnad och hur stor yta beror lite på vilka hönor som du har. Det finns lite olika alternativ vad gäller hönornas inhägnad och var de ska förvaras under dagen.

Många prioriterar att släppa hönsen helt fria på tomten så att de verkligen kan springa av sig. Alla har dock inte rätt trädgård för detta och dessutom så kan det utsätta hönorna för risk. Har du flera höns kan det också vara knepigt att hålla koll på dem.

Då kan du bygga till en större inhägnad till hönshuset så att hönsen kan gå in och ut precis som de vill. Dessutom är de säkra från rovdjur och dåligt väder.

4.     Se till att hönsen har tillräckligt med utrymme

Så hur mycket utrymme måste du undvara för hönsen? Det finns lite olika riktlinjer beroende på vilken ras du köper och även hur gamla de är. Du kan läsa mer om vad som gäller för de höns du har!

Men ha dock i åtanke att de mått som anges är de minsta tillåtna måtten och dina höns kommer att må bättre om du ger dem lite extra utrymme. Det innebär både hönsreden och golvyta.

Desto mer kunskap du besitter innan hönorna flyttar in, ju mer kommer både du och hönsen trivas. Så tag i din dröm om att bli hönsägare och börja förbereda tomten så att de kan flytta in!

5.     Läs på om vad som krävs för lyckliga höns

Att ta tag i saken och bygga det där hönshuset som du alltid har drömt om kräver en del förberedelser. Förutom att du måste säkerställa att inhägnad, reden och hönshus uppfyller alla krav som gäller så måste du även se till att du har de förutsättningar som krävs för att hönorna ska kunna få ett bra liv.

Rätt förberedelser innan hönorna flyttar in i sitt nya hem är därför A och O. Här är det viktigt att du läser på om skötselråd, vilket foder som hönsen behöver och även hur hönshuset ska rengöras och underhållas. All denna kunskap kommer nämligen att ligga till grund för hur bra hönorna kommer att må under sin vistelse hemma hos dig.

Det mesta om höns kan du hitta online. Men många tycker att det är lite trevligare att leta upp passande böcker att läsa på förhand. Det är framförallt två böcker som vi tycker att du ska läsa innan hönsen anländer.

Boktips för dig som ny hönsägare!

Det är viktigt att du vet hur du ska ta hand om dina höns. Boken Höns: raser, skötsel, uppfödning som är skriven av Karin Neuschutz och Kristina Oden, kommer då att vara en perfekt investering.

Detta är den ultimata handboken för alla som är intresserade av att skaffa höns eller som vill ha mer kunskap inom området. Boken inkluderar allt du behöver veta om 60 olika arter och hur du tar hand om dem på allra bästa sätt.

Boktips för dig som förbereder trädgården för höns

Vi rekommenderar också att du läser boken Börja med höns i trädgården som är skriven av Anette Sievers. Den här boken hjälper dig att förbereda i trädgården och går även igenom saker som dina höns kommer att uppskatta och behöver i hönshuset.

Anette beskriver även reglerna som gäller för hönsägare och vad du ska tänka på under hela processen. En mycket läsvärd bok!

Nu hoppas jag att du känner dig redo för att börja komma igång med förberedelserna inför att skaffa höns till huset eller trädgården!