9 tips till att spara energi i hemmet

Med ett elpris på marknaden som ligger väldigt högt och miljömål som Sverige måste uppnå enligt Parisavtalet, så förstår vi om du har funderat på hur du kan spara energi i hemmet. Då bidrar du till ett mer klimatsmart samhälle – och sparar pengar samtidigt.

En lägre energikostnad ger dig flera fördelar, bland annat extra slantar i slutet av månaden. Omvandla ditt hem till ett grönare och mer klimatsmart hus med våra 9 tips!

1.     Använd vattenkokare istället för elspis när du kan

Enligt studier så är det faktiskt de mindre vardagliga bestyren som du kan spara allra mest energi på. Det gället framförallt om du är en väldigt stor kaffe- eller tedrickare med en elektrisk spishäll som genererar en del onödig energiförbrukning varje dag.

Lösningen är då att investera i en vattenkokare. Då kan du kan korta ner tiden det tar att koka vatten och på så vis spara energi.

Tänk på att endast koka upp det vatten som du behöver för att spara ytterligare energi och glöm inte välja en modell som är energieffektiv. Det betyder att vattenkokaren kokar upp vatten snabbt och en fördel är också om du kan justera temperaturen. En annan viktig punkt att ha i åtanke är att vattenkokaren är tillverkad av robusta material med god värmefördelning.

Om du däremot har en induktionshäll så är detta inte en nödvändig investering. Dessa hällar är specifikt designade för att vara effektiva och kokar upp vatten på under 1 minut.

2.     Välj vitvaror och elektronik med bättre energiklass

Vitvaror, elektriska verktyg eller elektronik i hemmet kan också vara riktiga miljöbovar. Det är framförallt samt om du använder äldre maskiner och alltid har dem inkopplade i eluttaget – även när de inte används.

Det är absolut inte hållbart att byta ut allt på samma gång. Men när ditt kylskåp krånglar, du behöver köpa en ny kaffemaskin eller en ny spelkonsol, välj då gärna en modell med bra energiklassning (B till A+++). Se också till att du kopplar ur det som du inte använder.

Vad gäller elektronik i hemmet så är det framförallt dessa som drar mest energi och som är förmånliga att byta ut:

  • Tvättmaskin och torktumlare
  • Kyl- och frys
  • Spis (kika på en induktionshäll)

3.     Undvik torktumlaren och häng ut tvätten istället

Att tvätta drar mycket energi och framförallt användning av en torktumlare. Därför kan du spara mycket energi om du försöker att torka kläderna utomhus när vädret tillåter. Det gör också att kläderna håller längre!

Ett annat tips är att du undviker att tvätta endast några få plagg åt gången. Låt istället tvättkorgen växa sig något högre så att du kan tvätta allt på samma gång.

4.     Byt ut glödlamporna i hemmet till LED-lampor

Även belysningen i hemmet kan bli en riktig miljöbov om du inte är försiktig. Visst kan du spara energi genom att vara noggrann med att släcka lamporna i de rum som du inte använder. Men valet av glödlampor gör desto mer skillnad.

Den här enkla förändringen kan faktiskt spara så mycket som 85% av energiförbrukningen och en annan fördel är också att LED-belysning håller längre.

5.     Använd timer på dina laddare

Även mobil- och datorladdare drar ganska mycket ström, framförallt när de är på stand-by-läge och är inkopplade även när de inte används.

Genom att kombinera dina allra mest använda laddare med en timer kan du själv bestämma hur länge mobilen ska laddas och när strömmen ska slås på. I det långa loppet gör det en stor skillnad för din energiförbrukning i hemmet.

Självklart är en timer effektiv att kombinera med även andra eldrivna saker i ditt hushåll. Lamporna i hemmet eller din kaffemaskin är bara några saker som fungerar utmärkt att använda tillsammans med en timer.

Om du dessutom har en kaffemaskin där du kan ställa in när kaffet ska tillredas innebär kombinationen att du kan spara både energi och tid på morgonen.

6.     Diska i diskmaskin istället för hand

Om du har turen att ha en diskmaskin i lägenheten eller funderar på att inhandla en diskmaskin så kan också det hjälpa dig att spara energi. Dessutom är det enklare att hålla iordning i köket med en diskmaskin.

För att diskmaskinen inte ska omvandlas till en miljöbov istället så är det nödvändigt att den alltid fylls innan användning och att maskinen även är energieffektiv.

En diskmaskin som använder onödigt mycket vatten är en anledning till att maskinen inte längre är ett miljömedvetet val. Många moderna diskmaskiner har även försetts med ett sparprogram. Programmet gör att du kan minska energiförbrukningen ytterligare. Undvik att skölja av tallrikar och bestick i största möjliga mån (om det inte verkligen behövs) då det sparar både energi och vattenförbrukning.

7.     Byt tätningslist för att hålla värmen längre

Att hålla huset varmt under vintern kräver väldigt mycket energi – speciellt om du använder dig av direktverkande el. Men det finns några saker som du kan göra för att värmen ska stanna kvar i rummet längre och för att du då ska kunna sänka dina elkostnader.

Att byta tätningslister är ett alternativ då mycket av den värme som produceras försvinner mellan fönster och fönsterkarm. Dåliga lister kan även orsaka drag i hushållet vilket innebär att du höjer temperaturen tillsammans med energiförbrukningen.

En annan smart investering som du kan göra är att köpa gardiner med termofunktion. Det hjälper värmen att stanna kvar i rummet ännu längre.

8.     Sänk temperaturen 1–2 grader

Självklart ska du inte behöva gå runt under vintern och frysa i hemmet. Men du behöver heller inte ha på högsta värmen för ett behagligt inomhusklimat.

Dessutom visar studier att du mår som bäst när temperaturen i hemmet ligger på runt 15,6–19,4 grader – framförallt när du ska sova. Så om du lägger mycket pengar på uppvärmning av huset kan du spara en rejäl slant om du bara vrider ner temperaturen en grad eller två.

9.     Byt från direktverkande el till bergvärme

Eftersom det är uppvärmningen av huset som drar den allra största mängden elektricitet om du har direktverkande el i hushållet, så är det här en punkt att hålla lite extra koll på. Att byta värmesystem är såklart en ganska stor investering. Men i det långa loppet kan det faktiskt hjälpa dig att spara mycket pengar.

Dessutom innebära det en ökning av bostadsvärdet eftersom många prioriterar att investera i hus som använder sig av grön energi eller där energikostnaden är lägre vid köp av ny bostad. Det är extra viktigt eftersom priset mer kilowatt har ökat kraftigt på senare tid.

Att byta från direktverkande el till bergvärme är helt klart den allra mest effektiva metoden. Efter fullföljd installation kan du sänka din energiförbrukning med upp till 80%.

Det finns självklart flera andra saker som du kan göra för att minska energiförbrukningen i hemmet. Vad som är allra bäst för dig beror helt och hållet på hur din energiförbrukning ser ut till vardags.

Arbetar du hemifrån så behöver du automatiskt använda mer energi än om du endast är hemma på kvällar och helger. Med några mindre förändringar kan du dock göra skillnad, förvandla ditt hem till ett mer klimatsmart boende och även spara pengar som du kan använda på roligare saker än el!

Leave a Comment