6 boktips till nyblivna husägare

Som nybliven husägare kanske du har mängder av planer, renoveringsprojekt eller bestyr som du vill utföra för att få huset att kännas hemtrevligt och inbott. Men ibland kan det också vara svårt att veta var man ska börja.

Vilket projekt ska ha första prioritet? Vad behöver köpas in? Och vad ska man tänka på under arbetets gång? Bra planering innan du kommer igång med ett projekt ser till att du håller dig till en budget och blir klar inom rimlig tid.

Ett bra sätt att samla kunskap och inspiration är att läsa böcker som riktar sig till husägare. Vi listar de 6 böcker som du som nybliven husägare bör kika lite extra på.

1.      Husets ABC: En handbok för husägare

Henrik Wannfors och Per Hemgren står som författare för Husets ABC: En handbok för husägare som är en intressant och sakkunnig handbok för husägare. Genom 422 sidor får du hjälp med vanliga bestyr i hemmet, samt både inspiration och hjälp att ta olika beslut.

Även om boken är en lika bra investering för både dig som planerar att rusta upp huset själv eller anlita någon, inriktar den sig speciellt på att vägleda dig genom arbetet. Med detaljerade bilder och tips genom hela arbetsprocessen ser den till att du har rätt verktyg att genomföra de flesta jobb på egen hand.

Eftersom boken är så populär uppdateras den varje år med nya tips och moderna lösningar. Boken består av praktiskt innehåll och täcker både bestyr som rör inom- och utomhusarbeten. Den går dessutom igenom VVS- och elinstallationer för dig som nybörjare, hur du bygger en altan, men även hur du skyddar huset från till exempel inbrott eller skadedjur.

Husets ABC: En handbok för husägare är välskriven och pedagogisk – Ett måste för dig som äger eller planerar att köpa hus. En handbok som helt enkelt hjälper dig att spara pengar eftersom du har möjlighet att klara av fler projekt på egen hand.

2.      Trä: snickerihandbok för inredning och odling

Många mindre bestyr kan de flesta av oss klara av själva. Fördelen är att det hjälper dig att spara både pengar och planera. Under många arbeten och upprustningar kommer du troligtvis att arbeta med trä, därför har Moa Brännström Ott skapat boken Trä: snickerihandbok för inredning och odling.

Om du älskar inredning eller odling är den här boken ett särskilt bra val. Moa har inkluderat informativa beskrivningar och träprojekt som hjälper dig att snickra ihop vackra och personliga föremål till ditt nya hem.

Bland de 20 projekten som är inkluderade hittar du bland annat instruktioner på hur du kan bygga din egen kryddhylla till köket eller odlingslåda till grönsakslandet. Oavsett erfarenhet och kunskap så är boken ett värdefullt inköp. En stor fördel är också att det inte krävs några avancerade verktyg för att kunna slutföra de projekt som inkluderas.

3.      Förbättra din bostad

Boken förbättra din bostad är skriven av Lena Dinsen, Lars Bo Axelholm, Henrik Lassöe, Leif Ericson och Peter Svendsen.

Boken är en helt fristående del av Ditt hus och fokuserar lite extra på mindre projekt och bestyr som kan hjälpa dig att snygga till och förbättra ditt boende. Utöver detta inkluderas även lite mer expertuppdrag som hjälper dig att utveckla dina färdigheter som hemmafixare. Du lär dig till exempel hur du sätter upp gipsskivor eller hur du bäst tapetserar om i huset.

Anledningen till att boken är så efterfrågad är att beskrivningarna är väldigt välutformade och pedagogiska. Det innebär att du inte behöver besitta stor kunskap inom området för att kunna göra ett bra jobb. En bra investering om du planerar att kunna göra flera bestyr hemma på egen hand.

4.      Välj rätt verktyg

Problemet för många när det kommer till renovering eller byggprojekt i hemmet är vilka verktyg som behövs. Vad är egentligen skillnaden mellan olika modeller och vilka funktioner bör verktygen ha? Allt detta kan du lära dig mer om i den fristående boken Välj rätt verktyg som också är en del av den större boksamlingen Ditt hus.

Boken inriktar sig på att lära dig hur du bygger upp ditt eget set av basverktyg. Det vill säga de verktyg som klarar av de flesta bestyren och projekten i ditt hem. Du behöver faktiskt inte investera i avancerade eller dyra maskiner för att göra ett bra jobb som hemmafixare. Många verktyg är idag anpassade och designade för att vara just multifunktionella.

Att investera i boken Välj rätt verktyg kan därför hjälpa dig att spara pengar på prylar och maskiner som du ändå inte behöver. Författarna bakom den här delen i bokserien är Lars Bo Axelholm, Sören Stensgård, Per Farsund, Bo Karlsson och Jann Wagner.

5.      Nytt kök

Köket är hemmets hjärta för många och det är just här du kommer att spendera väldigt mycket tid. Men har du mer utrymme så är det också en social plats där du kommer att äta tillsammans med vänner och familj eller bjuda in dina nära till sociala event.

För att köket ska vara skräddarsytt för dig, din matlagning och familjesituation kan rummet dock behöva rustas upp efter husköpet. Det är framför allt sant om du älskar att laga mat, då kommer du att uppskatta ett mer modernt kök med smarta lösningar.

I boken Nytt kök beskriver författarna Sören Stensgård, Henrik Lassöe, Anders Utsten, Per Reipurth, Peter Svendsen hur du kan rusta upp ditt kök. Den här boken är praktisk och välskriven och är en del av bokserien Ditt hus.

6.      Stora boken för hemmafixare

Sist men inte minst bör kika på Stora boken för hemmafixaren. Den här boken är skriven av Karin Hedin Röös och Daniel Röös. En bok som är speciellt skriven för dig som älskar att fixa i hemmet och består av en kombination av informativa beskrivningar och bilder för att du enkelt ska hänga med.

Några projekt som inkluderas är till exempel hur du kan bygga en altan, växthus eller lägga trägolv. Dessutom inkluderas praktiska projekt som hur du enkelt målar om huset eller lägger en vacker grusgång på tomten. Ett varierat utbud av olika inom- och utomhusprojekt täcker det mesta som du behöver veta som ny husägare.

Förutom de här sex böckerna så har marknaden så mycket annat att erbjuda som kan bidra till att ge inspiration när du väl hämtat ut nycklarna till ditt nya hem. Inget projekt är för stort – så länge du planerar och förbereder!

Leave a Comment