5 grundläggande verktyg för nyblivna husägare

Som husägare är det alltid en stor fördel om du kan utföra mindre bestyr och projekt på egen hand. För att göra det så krävs ett set med nödvändiga verktyg som passar de typer av jobb som du planerar att använda dem till när du snyggar upp huset.

Att hänga upp en tavla och underhålla hemmet innebär olika krav på verktygen du har tillgängliga. Om du inte är en van hemmafixare så kan det vara svårt att veta vilka verktyg du bör investera i. Vi rekommenderar de 5 verktyg som vi tycker alla nyblivna husägare bör köpa.

1.     Skruvdragare – Häng upp tavlor och hyllor

En skruvdragare är kanske det verktyg som är viktigast precis när du flyttar in. Skruvdragaren är särskilt utformad för att ha just ett användningsområde och detta är att skruva in skruvar i väggen. Det gör också att det här verktyget kan användas till flera olika bestyr i hemmet.

Särskilt vanligt är det att skruvdragen används när du behöver hänga upp tavlor, hyllor eller andra väggdekorationer i hushållet. För att få ut det mesta av din skruvdragare, välj en modell som både kan skruva och borra.

Tänk på det här inför köp!

Det finns flera saker som du bör ha i åtanke när du väljer vilken skruvdragare du vill investera i. Om du inte redan äger några verktyg eller maskiner så är det här ett utmärkt tillfälle att investera i maskiner som är anpassade för att användas tillsammans. Detta innebär att du försöker hitta en serie av verktyg och maskiner där batteriet enkelt kan bytas mellan de olika verktygen.

Batteridrivna maskiner är också uppskattat eftersom de då kan användas även utomhus eller på platser där det inte finns några uttag. Bosch, Makita och Dewalt är några exempel på varumärken som erbjuder serier där maskinerna är kompatibla med varandra.

2.     Sticksåg – Kapa lister och såga i trä

En sticksåg är en praktisk investering, framförallt för att kapa lister eller såga i olika trämaterial. Det kommer väl tills hands om du behöver bygga om köket eller sätta upp gipsskivor på väggarna innan tapetseringen påbörjas.

Tänk på det här inför köp!

För att sticksågen ska vara ännu mer funktionell så är det en bra idé att investera i en sticksåg i samma serie och varumärke som den skruvdragare du väljer. Dessutom bör du försäkra dig om att den är tillräckligt kraftfull för att kunna användas till de jobb du har i åtanke.

Det är även viktigt att sågen är säker att använda – därför ska den vara försedd med ett greppvänligt handtag och klingan ska även kunna bytas ut så att sticksågen kan användas för olika uppdrag i hemmet.

3.     Märkeshammare – Dra ut och hamra in spikar

En hammare kanske är det verktyg som ofta kommer först på tal eftersom den är klassisk och kan användas av alla. De flesta av oss har nog slagit oss på tummen under användning vid minst ett tillfälle. Och har du gjort det så förstår du varför det är bra att välja en hammare som gör att du kan undvika fler olyckor.

Tänk på det här inför köp!

Om du planerar att använda hammaren till flera olika projekt så är en märkeshammare det allra bästa valet. Fördelen detta ger är att de är enkla att greppa och därmed snällare för dina handleder.

En hammare kan användas för mängder av praktiska saker och mindre renoveringar. Dessutom kan hammaren hjälpa dig att dra ut oönskade spikar och skruvar som sitter på väggarna när du flyttar in.

4.     Vattenpass och tumstock – För mätning

När du flyttar så krävs ofta uppgradering av både möbler och inredningsdetaljer. Det innebär ofta en del mätande, framförallt när du ska köpa lite större föremål och vill säkerställa att de passar rummet.

När det sedan är dags att sätta upp hyllor eller tavlor på väggarna så kan det vara knepigt att få det rakt. Här kommer ett vattenpass att vara till stor hjälp! Dessutom är ett vattenpass en nödvändig investering om du ska göra renoveringar och vill säkerställa att väggen, taket eller golvet är plant och redo att behandlas.

Tänk på det här inför köp!

Du behöver inte investera i en lasermätare för att kunna göra bra mätningar. En klassisk tumstock tar dig långt, särskilt om du väljer en tumstock som är enkel att använda och vika ut och in.

5.     Ordentlig stege

Om du uppgraderar din lägenhet till ett hus så behöver du oftast även en ordentlig stege. Det underlättar både vid rengöring av huset, men dessutom är det ett måste när du ska genomföra renoveringar i hemmet.

Det är extra användbart under hösten och vintern när du vill kunna se över taket på huset så att det inte ligger tung snö eller löv som riskerar att blockera rännorna och orsaka vattenskada. Utan en ordentlig stege så är det väldigt svårt att komma tillräckligt högt för att kunna kontrollera och se över taket.

Utbudet av olika stegar på marknaden är stort och det finns mängder av olika storlekar. Planerar du att göra större jobb så behöver du kanske även kika på en rullstege eller arbetsställning. Det inkluderar projekt som att måla om huset eller byta fasaden.

Om du planerar att förvara stegen utomhus så finns det risk för att den rostar. Så säkerställ att den täcks för när den inte används för att den ska hålla längre.

Tänk på det här inför köp!

När du tittar på stegar så kommer du att upptäcka att det finns olika modeller som antingen är fasta eller som kan vikas ihop. De har båda sina för- och nackdelar.

En vikbar stege klarar inte av samma belastning, men fördelen är att den är betydligt enklare att förvara. En fast stege är mycket robust och du bör ha i åtanke vilken höjd du behöver på stegen.

Det här är några av de viktigaste och mest grundläggande verktygen som du som nybliven husägare behöver i hemmet. Det finns även flera böcker som kan hjälpa dig att välja rätt verktyg och planera projekt i hemmet.

Leave a Comment